Hoppa till innehåll

Vad kan man göra för att stoppa näsblod?

Åtgärder du kan vidta själv vid näsblod

Näsblod kan uppstå plötsligt och oförutsett. Även om det kan vara alarmerande, finns det flera åtgärder du kan vidta hemma för att kontrollera och stoppa blödningen. Här kommer en utökad guide på vad du kan göra själv vid näsblod:

Sitt upp och luta dig lite framåt: Genom att sitta upprätt minskar du blodflödet till näsan, vilket hjälper till att minska blödningen. Att luta sig framåt bidrar till att förhindra att blodet rinner ner i halsen, vilket kan orsaka irritation i svalget och hosta.

Kläm näsans mjuka delar: Med ditt tumme och pekfinger, kläm lätt runt näsans mjuka delar. Denna åtgärd bidrar till att stänga blodkärlen i näsan och kan hjälpa till att stoppa blödningen. Detta bör göras i en fortsatt period av tio minuter.

Andas genom munnen: Det är viktigt att hålla näsan fri från luftflöde medan du försöker stoppa blödningen. Andas därför genom munnen. Om det finns blod på väg ner i svalget, försök spotta ut det istället för att svälja.

Använd kyla för att lugna blödningen: Att suga på en isbit eller lägga en kall handduk över näsa och panna kan hjälpa till att dra ihop blodkärlen, vilket kan minska blödningen. Kyla har en naturlig sammandragande effekt, vilket kan vara till hjälp i dessa situationer.

Bomullstuss vid fortsatt blödning: Om blödningen inte har upphört efter tio minuter, kan du försöka stoppa in en bomullstuss i näsan. Bomull har en absorberande effekt och kan hjälpa till att kontrollera och stoppa blödningen.

Fortsatt tryck vid behov: Om det fortfarande blöder, kan du fortsätta hålla tryck på näsans mjuka delar i ytterligare tio minuter. Låt bomullstussen sitta kvar i näsan i cirka en timme efter att blödningen har stoppat för att säkerställa att blödningen inte börjar igen.

Använd matolja för enklare borttagning: För att undvika ytterligare irritation när du tar bort bomullstussen, kan du doppa den i matolja innan du stoppar in den i näsan. Matoljan hjälper till att smörja tussarna, vilket gör dem lättare att ta ut.

Använd avsvällande eller blodstillande medel: Om du har tillgång till avsvällande näsdroppar eller nässpray, kan du applicera lite på en bomullstuss och stoppa in i näsan. Detta får blodkärlen att dra ihop sig och minskar blödningen. En annan mycket bättre lösning är att använda en särskild blodstillande vadd som du kan köpa på apotek. Dessa produkter är utformade för att stoppa blödningar och är väldigt effektiva vid kontroll av näsblod. De är att rekommendera för hantering av näsblod hos barn och gamla då alla steg ovan kan ersättas av vadden. Som är designad att inte fastna i en sårskorpa och att effektivt stoppa blödningen på sekunder.

Kom ihåg att om dina ansträngningar att kontrollera näsblodet inte fungerar, inte ens med den speciella blodstillande vadden eller om blödningen är särskilt kraftig, bör du omedelbart söka medicinsk vård.

We are driven by values

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Line high touch client we need to have a Come to Jesus meeting with Phil about his attitude, so where the.

Super Efficient

Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.

Deeply Committed

Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.

Highly Skilled

Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.

Keith Marshall

Designer

George Williams

Developer

Julia Castillo

Client Service