Hoppa till innehåll

När skall du söka vård för näsblod?

Näsblod är ett vanligt tillstånd och kan inträffa vid olika tillfällen, men ibland kan det vara mer allvarligt än man tror. Nedan följer råd om när och var du ska söka medicinsk vård om du upplever näsblod.

Omedelbar vård bör sökas om du upplever något av följande:

Du har en kraftig näsblödning: Näsblod kan variera i intensitet från ett lätt droppande till en stark ström av blod. Om din näsblodning är kraftig, dvs. om blodet flödar rikligt och snabbt, är det ett tecken på att du omedelbart bör söka vård.

Du har en långsamt rinnande näsblodning som inte slutar trots att du har följt råden ovan och det har gått 30 minuter sedan blödningen startade: Ibland kan du uppleva en konstant, långsam ström av blod som inte stannar även efter att du har försökt stoppa det på rekommenderat sätt. Om blödningen fortsätter i över en halvtimme trots dina ansträngningar att stoppa den, är det en indikation på att du behöver professionell medicinsk hjälp.

Vårdcentraler och jouröppna mottagningar är utmärkta platser att söka vård i dessa fall. Om det är utanför öppettider och du inte kan vänta till nästa dag, bör du uppsöka en akutmottagning.

Om du märker att du upplever näsblod flera gånger under samma dag, eller om näsblodet upprepas över flera dagar, bör du kontakta en vårdcentral. Frekventa eller återkommande näsblod kan tyda på en underliggande hälsokondition som bör utredas.

Dessutom, om du tar blodförtunnande mediciner, kan dessa läkemedel öka risken för näsblod. Om detta gäller för dig, och du upplever näsblod, kan det vara nödvändigt att justera dosen eller ändra din medicinering. I så fall bör du prata med din läkare eller apotekare.

Det är alltid bra att ha tillgång till sjukvårdsrådgivning om du är osäker. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Genom att ringa detta nummer kan du få professionell hjälp att bedöma dina symtom och råd om var du kan söka vård. Vägledning från sjukvårdsexperter kan hjälpa dig att ta de bästa besluten om din hälsa och din vård.

“What is the point of being alive if you don’t at least
try to do something remarkable?”

JANET MORRIS